piątek, 15 kwietnia 2011

Yerba Mata Koncentracja

- Yerba Mate znana była już u Indian Guarani, w czasach prekolumbijskich. Określana była „CAA-Mate" (CAA – roślinka, Mate – naczynko, z którego pije się Yerba Mate). Indianie używali do picia herbaty rurek, wykonanych z łodyg małych trzcin. Yerba Mate została prawdopodobnie odkryta w 1592, wraz z wziętymi do niewoli Indianami, którzy spożywali ten napój. Przez właściwości, które przypisywano Yerba Mate, wraz z rozwojem handlu, spożywanie tej herbaty także wzrosło.


- W XVII wieku Jezuici, którzy docenili właściwości Yerba Mate, zbudowali plantację ostrokrzewu paragwajskiego, która została nazwana „Misiones" (tereny dzisiejszej Argentyny, Paragwaju i Brazylii), dzięki czemu mieszkańcy tych terenów zaczęli traktować ten napój jako suplement swojej diety.


- W 1769 roku po wypędzeniu Jezuitów, rozpoczął się upadek plantacji Yerba Mate, co spowodowało, że na pewien okres ludzie zapomnieli o tym specyficznym napoju. Musiało upłynąć pół wieku, kiedy to francuski lekarz Aime Goujaud zapoczątkował studia nad właściwościami ostrokrzewu paragwajskiego.


- W 1903 roku powstała pierwsza nowa plantacja Yerba Mate, założona przez Federico Neumanna. Znajdowała się ona w San Ignacio, gdzie przed laty Jezuici posiadali własne plantacje tej niezwykłej rośliny. Od tego czasu nastąpił gwałtowny rozwój uprawy Yerba Mate, a w Europie została odkryta w XIX wieku. Szacuje się, że w tej chwili istnieje około 200 gatunków Yerba Mate, co powoduje, że konsumenci tego specyficznego napoju, posiadają szeroki wybór.

Zobacz także: Yerba Mata Koncentracja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz