czwartek, 7 kwietnia 2011

Yerba Mate Zdrowa Czy Nie

By tradycyjnie zaparzyć Yerba Matę, powinno się zaopatrzyć się w naczynko zwane tykwą. Napar, który zostanie przygotowany na gorąco nazywany jest po prostu Mate.

Tykwę trzeba wypełnić suszem w zależności od upodobania też chęci osiągnięcia mocnego smaku. Standardowo wsypuje się około 2/3 tykwy. Następnie zakrywamy dłonią otwór w naczynku, także energicznie ruszamy nim, tak żeby wymieszać z dużą uwagą zawartość naczynka. Po tej czynności, przechylamy tykwę w ten metodę, ażeby cała zawartość przesiała się na jedną stronę, zostawiając wolne miejsce na wodę po przeciwnej stronie.


Do tak przygotowanej tykwy, wlewamy letnią wodę, w takiej ilości, żeby jedynie zwilżyć Yerba Mate. Wkładamy do naczynka Bombillę (rurka z sitkiem), a następnie zalewamy Yerba Mate wodą o temperaturze około 70 °C – 80 °C. Ażeby uzyskać taką temperaturę, trzeba ugotować wodę w czajniku, i odstawić ją na mniej więcej 10 minut. Czas ten wystarcza na to, ażeby temperatura obniżyła się do pożądanej wartości.


Przy przygotowywaniu naparu Yerba Mate należy pamiętać aby absolutnie nie mieszać wilgotnego suszu. Yerba Mate możemy zalewać wiele razy (4-5), mając zapewnienie, że napar zachowa wszelkie swoje odżywcze właściwości. Powinno się pamiętać że woda, którą ponownie będziemy zalewać musi posiadać temperaturę 70 – 80 °C.

Zobacz także: Yerba Mate Zdrowa Czy Nie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz