piątek, 8 kwietnia 2011

Yerba Mate Amanda Zestaw

Yerba Mate zalewana zimną wodą (najlepiej nisko mineralizowaną) nazywana jest Terere. Pierwszymi ludźmi, którzy przyrządzali Terere byli Indianie z plemienia Guarani, zamieszkujący obszary dzisiejszej północnej Argentyny, południowego Paragwaju też Brazylii. Tego rodzaju napój, sporządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego z dodatkiem zimnej wody źródlanej, był dla Indian Guarani, jedynym sposobem, który gasił pragnienie wręcz w bardzo upalne dni, poza tym orzeźwiał ciało także umysł. Terere pije się z Guampy.


Przyrządzenie Yerba Mate Terere jest bardzo intuicyjne. Wystarczy wsypać pół naczynia suszu Yerba Mate (obojętnie jakiego gatunku, najlepiej z dodatkiem owoców). Następnie zalać zimną wodą też odczekać 10 minut. Po opracowaniu w ten metodę Terere, można ją pić przez Bombillę. Terere można zalewać do pięć razy, nie obawiając się, że straci ona indywidualne właściwości gaszące pragnienie także regenerujące odporności.


Yerba Mate Terere jest bardzo smaczna też z różnego stylu dodatkami. W zależności od gustu pijącego do zimnej Terere można dodać sok owocowy, mleko, cukier, albo miód. Ma możliwość być podawany dzieciom, jednak powinno się uważać by nie piły jej zbyt późno, gdyż będą miały dylematy z zaśnięciem.

Zobacz także: Yerba Mate Amanda Zestaw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz