Yerba Mate to napar zielny zwłaszcza popularny w Ameryce Południowej, a także niektórych państwach bliskiego wschodu. Nazwa wymyślona całkiem prawdopodobne, że przez jezuitów pochodzi od łacińskiego zbitka słów ziele(herbata) i tykwa(mati) - przyrząd do parzenia ziela. Dziś Yerba Mate uważany jest za jeden z najzdrowszych oraz najwartościowszych napojów wszechczasów. Badania bowiem wykazują, że jest pełen polifenoli, które są substancjami o właściwościach przeciwutleniających, czyli antytoksycznych.
Dodatkowe badania wykazują, że Yerba Mate dzięki składnikom w nim zawartym ma działanie obniżające poziom cholesterolu, a także stymulujące ośrodkowy układ nerwowy. Ponadto bardzo korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. W zdecydowanej większości przypadków wręcz stosowanie yerba mate sugeruje się w leczeniu otyłości.
Są jednak również negatywne skutki picia Yerba Mate. Jedne z ostatnich badań, które były opublikowane około 2008 roku wskazują jasno, że pewien południowoamerykański metodę parzenia Yerba Mate posiada bardzo duży wpływ na tworzenie w naparze substancji rakotwórczych. Porównuje się je z dawką substancji rakotwórczych jaką zawiera paczka papierosów. Warto zatem wiedzieć co pijemy oraz jaki to ma możliwość mieć wpływ na nasze życie.
Zobacz także: Yerba Mate Dawkowanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz